Voor je met een app kunt spelen, moet je hem eerst vinden en openen. Wat nou als je de app helemaal niet kunt vinden?
Wat waren nog maar apps?
Al die vierkantjes op je startscherm? Dat zijn de apps. “App” is de afkorting van “applicatie”. Het logo van de app staat in het vierkantje. Vergelijkbaar: Alle supermarkten hebben een logo. Zo ook de apps op je iPad. Dit logo is een icoontje of plaatje. Meestal geeft het een voorproefje van wat je in de app kunt verwachten. De Kaarten app laat bijvoorbeeld een stukje van een kaart zien. De Klok app heeft als een icoon: een klok. Je hebt een gekleurd vierkantje, en daaronder staat de naam van de app.

Er zijn een aantal trucjes om apps te vinden op jouw iPad.
We gaan vier manieren bij langs om apps op je iPad te vinden.
1-Met het blote oog
Zodra je de iPad aanzet, of van standby haalt, dan kom je bij het startscherm terecht. Hier zie je alle apps die je hebt. Als je een app zoekt, kun je met het blote oog alle apps één voor één bij langs gaan. Tot je de app vindt die jij zoekt. Ze staan in rijen van vier op je scherm.

2-Misschien is de app op het tweede startscherm “verstopt”.
Je “Dock” is die balk onderaan over je startscherm.
Let op: Heb je boven je Dock twee of meerdere stippen? Vergeet dan niet dat er op het tweede (of derde startscherm) nóg meer apps staan. De app die jij zoekt is dáár misschien wel te vinden!

Ik wil het tweede startscherm bekijken! Hoe doe ik dat?
Dan moet je “naar rechts”. Leg je vinger ergens aan de rechterzijde op een leeg vlak, dus niet op een app. Houd ingedrukt, en veeg (“swipe”) het scherm weg naar links. Het scherm schuift op.
Je zult zien dat de meest rechtse stip nu helemaal wit is. Dat betekent dat je op startscherm twee bent. Nu kun je de overige apps op het tweede startscherm bekijken!

3-Neem je folders / mappen onder de loep
De app die jij zoekt zit misschien daar in! Een map of folder is een groepering van twee of meer apps. Die apps zitten dan letterlijk in een map.
Hoe ziet dit eruit? Zie onderstaand voorbeeld. Dit is ook een vierkantje. In eerste instantie denk je misschien dat het een app is. Als je nauwer kijkt dan zie je dat er in dat donkere vierkantje een aantal kleinere, gekleurde vierkantjes staan. Dit zijn de daadwerkelijke apps!

Tap op de map/folder om hem groter te maken, en om te zien welke apps er in zitten. Als de app die jij zoekt hier in zit, tap er dan op om hem te openen.

4-Gebruik de zoekfunctie.
Stel, je gaat alle rijtjes af, en je zoekt je een ongeluk, maar je ziet de app écht niet! Wat nu?
Dit overkomt mij ook wel eens. Dan zoeken we de app gewoon via de zoekfunctie.
Waar vind ik de zoekfunctie?
- Leg je vinger ergens op een leeg gedeelte (dus niet op een app), ongeveer in het midden van het scherm.
- Houd ingedrukt, en veeg naar beneden. Je trekt als het ware een “luikje” open, dat zich boven het scherm en uit het zicht had verstopt.
Bovenaan is er een rechthoek over het startscherm heen verschenen. Daarin is een zoekbalk. Je herkent de zoekbalk aan een klein vergrootglas-icoontje. Direct rechts daarnaast een knipperend verticaal streepje, ofwel de “cursor” dat grenst aan de woorden “Zoek”. Ook is onderaan het scherm het toetsenbord verschenen.

Onthoud: zodra jij een knipperende verticale streep, ofwel een “cursor” ziet, samen met het toetsenbord: Dat betekent dat jij een tekst mag gaan typen. Hier voeren wij de naam van de app in die wij zoeken.
Stel, we zoeken de Berichten app. Zodra we “Ber” al hebben ingetoetst, geeft de iPad aan een app gevonden te hebben die “Berichten” heet. Het vierkantje verschijnt direct onder de zoekbalk.
Handig he! We hoeven niet eens het hele woord in te toetsen. Halverwege helpt de iPad ons al een handje.

Zoek je een andere app? Dan eenvoudigweg de naam hiervan invoeren. Elke letter die jij toevoegt, daar gaat de iPad direct mee aan de slag, op zoek naar de verloren app.
Eenmaal gevonden? Tap op het icoontje van de app om hem te openen.
Wat nou als ik het zoekscherm niet meer wil gebruiken?
Tap ergens buiten het zoekveld. Je komt dan weer bij het startscherm terecht.
Zodra er een videoles is voeg ik deze hier toe.
Bedankt voor het lezen!