Hoe sluit ik een iPad app af?

Reageert een app niet? Tap je je een ongeluk, maar doet je app helemaal niks? Probeer dan de app af te sluiten.


Reageert een app echt niet nadat jij op een knop hebt getapt? Gebeurt er niets, en wacht je al meer dan tien seconden op een reactie? Dan kun je proberen de app waar je in bezig bent volledig af te sluiten.

Het kan zijn dat de app “vastgelopen” is. De iPad is dan eventjes in de war geraakt. Vergelijk het met de volgende situatie. Jij bent bijvoorbeeld een vriendin een verhaal aan het vertellen. Je bent super enthousiast, alleen wil te snel je verhaal delen, en raak je daardoor de draad kwijt. Voordat je verder kunt, moet je dan een pauze nemen, of opnieuw beginnen. Zo ook de iPad.

Hoe open ik een app?

Op je iPad kun je een app openen door er één keer op te tappen. Je wacht enkele seconden, terwijl de app zich opent. 

Hoe ga ik weer úit de app? 

Ben je het zat, en wil je weer uit de app? Dan druk je één keer op de thuisknop (dus écht indrukken), zoals je ook met de knop bij het stoplicht op straat doet. Dan ga je uit de app, en kom je bij het startscherm terecht. Daar zie je alle appjes die er op je iPad staan.

Is de app hiermee ook afgesloten?

Nee. De app blijft nog open op de achtergrond. De iPad onthoud als het ware wáár jij precies was in de app. Als jij dezelfde app op een later tijdstip weer opent, dan kom je bij precies hetzelfde gedeelte in de app terecht. 

Vergelijk het hiermee: je hebt een stapel boeken liggen. Die stellen de apps voor. De boeken staan altijd tot je beschikking en liggen binnen handbereik. Als je in eentje leest, maar je bent het zat, dan leg je hem weer terug in de kast. De boekenkast helpt jou een handje, en steekt er automatisch een bladwijzer in. De volgende keer dat je het boek opent, hoef je niet te bladeren, maar kun je direct verder lezen waar je was. Zo doet de iPad dit ook met apps.

Oké, oké. Maar hoe sluit ik dan volledig af?

Als een app vastloopt, en hij doet niets, hij reageert niet, dan kunnen we hem proberen volledig af te sluiten.

iPad met apps die op de achtergrond open staan
Dit is wat we dadelijk voor te zien krijgen. Volg onderstaande stappen om een app af te sluiten.

We volgen hiervoor een aantal stappen.

  1. Druk twee keer snel achter elkaar de thuisknop in. Klik-klik! Vanuit de linkerzijde van het scherm komen er rechthoekjes tevoorschijn. Dit stellen alle apps voor die jij op de achtergrond open hebt staan.
  2. Vind de app die het zojuist niet meer deed. Boven elk rechthoekje zie je een klein icoontje. Dit icoontje moet het logo van de app voorstellen. De titel staat rechts ernaast. 
  3. Veeg de app van het scherm af om hem af te sluiten. Leg je vinger op de app, houd ingedrukt terwijl je hem wegveegt naar boven, zodat hij volledig van het scherm afgaat. Alsof er op die app een kruimel ligt, en die veeg jij nu van je iPad af.

Nu is de app die zojuist vastliep volledig afgesloten. Goed gedaan!


Wil je verder spelen in de app waar je net in bezig was? Begin dan “van voren af aan”.

Het scherm met een overzicht van de apps die jij op de achtergrond nog open staan, heb je nu voor je neus. Druk één keer op de thuisknop om uit dit scherm weg te gaan. Hiermee kom je bij het startscherm terecht.

Hoe open je een app nog maar?

  1. Vind de app die je opnieuw wilt openen. Hij staat ergens op jouw startscherm. De vierkantjes hebben een plaatje ofwel icoontje als logo. Hieraan herken je apps. De naam van de app staat onder het vierkantje
  2. De app gevonden die je zocht? Tap één keer op het vierkantje. Daarmee opent de app zich. Nu begin je van voren af aan in de app. 
Startscherm van een iPad met enkele apps.
Vind op jouw iPad scherm de app die je opnieuw wilt openen. Dit keer zal hij niet meer vastlopen!

Veel succes en plezier!

Heb je nog moeite met navigeren? Lees dan dit artikel “Hoe navigeer ik op de iPad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s