Hoe maak ik mijn iPad scherm lichter of donkerder?

Is je iPad scherm te donker en zie je geen bliksem? Of vind je het iPad scherm juist zo fel dat het pijn doet aan je ogen😵? Dit valt aan te passen in de Instellingen onder Beeldscherm en helderheid! Ik laat stapsgewijs zien hoe je dit op jouw iPad kunt doen.

Volg de onderstaande stappen:

 1. Instellingen app vinden en openen
 2. Balkje met ‘Beeldscherm en helderheid’ vinden en openen. 
 3. Eenmaal in Beeldscherm en helderheid: instellingen aanpassen
  1. Weergave: licht of donker
  2. Automatische helderheid
  3. Zelf de helderheid aanpassen

Instellingen app vinden en openen

Wij hebben allereerst de Instellingen app nodig. Vind hem op jouw iPad scherm. Het is een van de vierkantjes met een grijze achtergrond, en enkele tandwielen. Tap (tappen spreek je uit als ‘teppen’) er 1x met je vinger op om hem te openen. Zoals je iemand op de schouder zou tikken.

Instellingen app: een grijs vierkantje met een tandwiel. Tap er 1x op met je vinger om deze app te openen.
Instellingen app: een grijs vierkantje met een tandwiel. Tap er 1x op met je vinger om deze app te openen.

Balkje met ‘Beeldscherm en helderheid’ vinden en openen

We hebben een linkerkolom, en een rechterkolom. Zoek in de linkerkolom het balkje of regeltje met vooraan een blauwe knop met witte letters ‘aA’, en de tekst ‘Beeldscherm en helderheid’. Tap 1x met je vinger op de regel. In de rechterkolom zul je zien dat je nu instellingen kunt aanpassen die te maken hebben met jawel, je beeldscherm en de helderheid hiervan!

Eenmaal in de instellingen app: zoek naar Beeldscherm en helderheid. Gevonden? Tap er 1x met je vinger op. Rechts kun je de instellingen aanpassen.
Eenmaal in de instellingen app: zoek naar Beeldscherm en helderheid.

Kijk je tot je een ons weegt, maar zie je dit balkje niet? Het kan zijn dat je in de linkerkolom éérst naar boven of naar beneden moet gaan. Hoe moet dit? Het kan zijn dat je ergens onderaan in de kolom bent en naar boven moet gaan.

Zoek naar Beeldscherm en Helderheid in de Instellingen app.
Zoek naar Beeldscherm en Helderheid in de Instellingen app. Gevonden? Tap er 1x met je vinger op (op het met rood omrande gedeelte in de linkerkolom).

Zo ga je naar boven: Leg je vinger ergens in de linkerkolom. Houd ingedrukt en veeg je scherm weg, naar beneden. Laat dan los. De beweging is een vergelijkbaar met dat van een dirigent die met z’n dirigeerstok door de lucht wuift. Of hoe je zou vingerverven.

Als het goed is ben je nu bovenaan de kolom, en zie je het ‘Beeldscherm en helderheid’ balkje nu wel. Tap er nu 1x met je vinger op. 

Beeldscherm en helderheid instellingen aanpassen

We zien in de rechterkolom een reeks instellingen (die te maken hebben met beeldscherm en helderheid) die we eindeloos kunnen ‘customizen’, ofwel aanpassen aan onze individuele wensen.

Ik ga die instellingen bij langs waarvan ik denk dat ze de grootste impact maken, namelijk:

 1. Weergave: licht of donker
 2. Automatische helderheid
 3. Zelf de helderheid aanpassen
De instellingen onder Beeldscherm en helderheid die we gaan aanpassen: weergave licht of donker, en automatisch de helderheid laten aanpassen door de iPad, of dit zelf doen.
De instellingen onder Beeldscherm en helderheid die we kunnen aanpassen: weergave licht of donker, en automatisch de helderheid laten aanpassen door de iPad, of dit zelf doen.

Weergave

Wat vind je zelf fijner? Een lichte, of een donkere achtergrond? Zelf vind ik donker fijner voor m’n ogen, dus ik kies altijd voor donker. Maak jouw keuze door met je vinger op een van beide knoppen te tappen in het gedeelte ‘Weergave’.

Jouw huidige keuze kun je uiteraard zien aan de huidige achtergrond over je iPad, en onder welke optie het blauwe vinkje nu staat. Weet je niet zeker wat je fijner vindt? Probeer gerust beide uit. Zodra je op een van de knoppen tapt, zie je direct hoe het eruit komt te zien. 

Vergelijk de afbeelding hierboven met de vorige. Zie je dat het hele scherm eerst een donkere achtergrond had, en nu licht? Het met rood omrande gedeelte is een knop, voor zowel Licht als Donker. Op beide kunnen we tappen.
Vergelijk de afbeelding hierboven met de vorige. Zie je dat het hele scherm eerst een donkere achtergrond had, en nu licht? Het met rood omrande gedeelte is een knop, voor zowel Licht als Donker. Op beide kunnen we tappen.

Automatisch

Onder de ‘Licht’ en ‘Donker’ knoppen kun je aangeven of je wilt dat de iPad de helderheid automatisch aan de hoeveelheid licht aanpast. 

Wat bedoel je Gracia?’ De helderheid staat los van het kiezen van een lichte of donkere achtergrond. Gedurende de dag kan de zon schijnen. Jij kunt je verplaatsen van de lichte woonkamer naar de comfortabele zitstoel in een donkere hoek van de kamer. Voor elke situatie is een andere helderheid geschikt. 

Als je wilt, kun je de schermhelderheid door je iPad laten regelen. De iPad heeft namelijk een ingebouwde lichtsensor en kan de schermhelderheid automatisch aanpassen aan het licht in jouw omgeving. Wil je dit? Tap dan 1x met je vinger op het bolletje aan het einde van de regel. 

Dit bolletje is een aan- en uitknop. Een schakelaar, zoals bij lichtknoppen in je huis.

 • Staat de bol rechts, en is de achtergrond groen? Dan staat de knop aan.
 • Staat de bol links, en is de rest van het veld grijs? Dan staat hij uit.
De iPad kan zelf de schermhelderheid aanpassen. Wil je dit? Tap dan met je vinger op het bolletje in de regel met de tekst Automatisch. De bol verschuift naar rechts, en de achtergrond wordt groen, wat betekent dat deze functie aan staat.
De iPad kan zelf de schermhelderheid aanpassen. Wil je dit? Tap dan met je vinger op het bolletje in de regel met de tekst Automatisch. De bol verschuift naar rechts, en de achtergrond wordt groen, wat betekent dat deze functie aan staat.

Zelf ben ik geen fan van automatisch helderheid aanpassen, ik doe dit het liefst zelf.

Helderheid  

Als je de helderheid liever zelf instelt, en in het vorige gedeelte ook niet voor automatisch helderheid aanpassen kiest, dan kun je dat hier zelf doen. 

Hoe werkt het? Wij hebben een schuifbalk. Links een klein zonnetje, rechts een grotere. Ergens in het midden van de lijn is een bol. Links van de bol zie je dat de lijn blauw is ingekleurd. De positie van de bol geeft aan hoe fel (of niet fel) je je scherm wilt hebben.

Pak de bol vast met je wijsvinger, houd ingedrukt, en schuif naar links of naar rechts. De helderheid van je scherm verschuift mee 😉 Laat los als je het goed vindt zo. Je ziet direct hoe de helderheid wordt aangepast op jouw scherm.

Houd deze bol 'ingedrukt' met je wijsvinger, en schuif hem al ingedrukt naar links (om het scherm donkerder te maken) of naar rechts (om het scherm helderder te maken). Tevreden? Laat de bol dan los. Hij blijft waar hij is.
Houd deze bol ‘ingedrukt’ met je wijsvinger, en schuif hem al ingedrukt naar links (om het scherm donkerder te maken) of naar rechts (om het scherm helderder te maken). Tevreden? Laat de bol dan los. Hij blijft waar hij is.

Dat was alweer deze korte les! Een link naar de video komt zodra ik de video heb gemaakt.

Volg de YouTube-pagina voor videos en like de Facebookpagina om geen nieuws te missen. Bedankt voor het lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s