Help! Mijn iPad scherm gaat te snel weer uit!

Stel, je bent fijn op de iPad bezig. Je leest net een stuk in het cursusboek iPad Les voor Oma’s en Opa’s. Net als je aan de slag wilt gaan, wordt het scherm ineens zwart! Je drukt op de thuisknop, voert je code in, en komt bij het startscherm terecht. “Wat moest ik ook alweer doen?” denk je als je het cursusboek weer erbij pakt…


In de Instellingen app kun je je iPad zo instellen als jij wilt. Zo kun je ook kiezen hoe lang het moet duren voordat de iPad zichzelf automatisch op slot zet. Raak je je iPad langer dan dit X aantal minuten niet aan, dan wordt het scherm zwart, gaat de iPad op standby, en moet je om er weer in te komen op de thuisknop drukken en je code invoeren. (De thuisknop is de grote ronde knop onderaan in het midden. Ben je verdwaald? Dan kun je altijd op de thuisknop drukken. Je komt dan weer bij het startscherm terecht).

  • Gaat jouw scherm te snel steeds weer uit?
  • Vind je dit maar irritant en wil je dat hier meer tijd tussen zit?

Dit kun je aanpassen in de Instellingen App.

Hoe bedienen we de iPad🤔? Met tappen (spreek uit ‘teppen’) bedoel ik het drukken op een knop van de iPad. Op de iPad doen we dit door een knop, regel, balk of woord op je iPad gericht en duidelijk aan te raken met je wijsvinger. Zoals je iemand op de schouder tikt. Het uitvoerig navigeren op de iPad en hoe dat moet? Dat heb ik in de les behandeld ‘Hoe bedien ik de iPad? Hoe navigeer ik met de iPad?‘ Wij volgen nu de onderstaande stappen.


Instellingen app vinden en openen

Vind op je startscherm de Instellingen app. Het is een grijs icoontje met enkele tandwielen. Open hem door er 1x op te tappen met je vinger.

Vind op je startscherm de Instellingen app; een grijs icoontje met een tandwiel. Open hem door er 1x op te tappen.
Vind op je startscherm de Instellingen app; een grijs icoontje met een tandwiel. Open hem door er 1x op te tappen.

Balkje met ‘Beeldscherm en helderheid’ vinden en openen

iPad Beeldscherm en helderheid
Beeldscherm en helderheid.

Vind in de linkerkolom het balkje met de tekst ‘Beeldscherm en helderheid’. Links ervoor staat een blauw vierkantje met witte letters ‘aA’. Tap 1x met je vinger op deze regel.

Kijk in de linkerkolom. Zoek het blauwe vierkantje met witte tekst AA Beeldscherm en helderheid. Tap hier 1x op met je vinger.
Kijk in de linkerkolom. Zoek het blauwe vierkantje met witte tekst AA Beeldscherm en helderheid. Tap hier 1x op met je vinger.

Kijk je tot je een ons weegt, maar zie je dit balkje niet? Het kan zijn dat je in de linkerkolom éérst naar boven of naar beneden moet gaan. Hoe doe je dit? Waarschijnlijk ben je ergens onderaan in de kolom. Om naar boven te gaan: Leg je vinger ergens in de linkerkolom, houd ingedrukt, en veeg weg naar beneden, van het scherm af. Laat dan los.

Als het goed is ben je nu bovenaan de kolom, en zie je het ‘Beeldscherm en helderheid’ balkje nu wel, en kun je hier 1x op tappen met je vinger.

Automatisch slot aanpassen

Aan de rechterkant, in de rechterkolom, zie je nu welke instellingen je kan aanpassen die met beeldscherm en helderheid te maken hebben.

Eenmaal in Beeldscherm en Instellingen zie je in de rechterkolom 'Automatisch slot'. Dat staat nu op 2 minuten. Wij willen dat aanpassen. Tap 1x met je vinger op de regel 'Automatisch slot'.
Eenmaal in Beeldscherm en Instellingen zie je in de rechterkolom ‘Automatisch slot’. Dat staat nu op 2 minuten. Wij willen dat aanpassen. Tap 1x met je vinger op de regel ‘Automatisch slot’.

Hier in het rijtje zie je een regel met ‘Automatisch slot’. Als ik langer dan 2 minuten geen handeling op de iPad uitvoer, dan zet de iPad zichzelf op slot. 

Stel jij hebt dit ook, maar je vindt dit te kort. Wij passen dit aan. Tap 1x met je vinger ergens op deze regel.

In Beeldscherm en helderheid kiezen we hoeveel minuten het moet duren voordat de iPad zichzelf op slot zit.
Kies hoelang het moet duren voordat de iPad zichzelf op slot zit. Zelf vind ik meer dan 5 minuten fijn.

Kies nu op hoeveel minuten jij het automatisch slot wilt zetten. Ik ga voor 10 minuten.

Tap 1x met je vinger op het aantal minuten van jouw voorkeur. Zodra je hebt getappt, komt er aan het einde van de betreffende regel een blauw vinkje te staan (zie bovenstaande afbeelding). Klaar!

Tap nu 1x met je vinger op de knop ‘Vorige’. Je ziet in het overzicht dat het Automatisch slot nu op 10 minuten staat in plaats van 2. 

Eenmaal terug in het overzicht van de Beeldscherm en helderheid instellingen en we zien dat het automatisch slot nu op 10 minuten staat in plaats van 2.
Eenmaal terug in het overzicht van de Beeldscherm en helderheid instellingen en we zien dat het automatisch slot nu op 10 minuten staat in plaats van 2.

Nu kun je de iPad langer laten liggen voordat het scherm uit gaat, en hoef je je niet meer opgehaast te voelen!

Bedankt voor het lezen! Een link naar de videohandleiding voeg ik toe zodra hij er is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s