Hoe stuur ik een iMessage?

In deze les leg ik met behulp van tekst en foto’s uit hoe je een iMessage naar iemand stuurt. Een iMessage is een tekstbericht dat je naar iemand stuurt die óók een iPhone, iPad of ander apparaat van Apple heeft. Zoals sms’jes op je mobiele telefoon (als je die hebt).

Berichten naar een andere iMessage-gebruik stuur je altijd gratis naar elkaar, via het internet. Omdat het van Apple-gebruiker naar Apple-gebruiker verstuurd wordt, heet het heel deftig ‘iMessage’ in plaats van ‘slechts’ bericht. Laten we beginnen.


Vind de Berichten app

Hoe gaat dit in zijn werk? Allereerst zoeken we op ons iPad-scherm naar de ‘Berichtenapp. Zoek naar een vierkantje met een groene achtergrond en een wit tekstwolkje. Gevonden? Tap 1x met je vinger op dit vierkantje om de app te openen.

Een iPad startscherm met de locatie van de Berichten app. Dit is een groen vierkantje met een wit tekstwolkje. Tap 1x met je vinger op de app om hem te openen.
Een iPad startscherm met de locatie van de Berichten app. Dit is een groen vierkantje met een wit tekstwolkje. Tap 1x met je vinger op de app om hem te openen.

Eenmaal aangekomen in de Berichten app zien we twee kolommen. In de linkerkolom zien we de titel van de app ‘Berichten’. Daarnaast zien we twee rondjes ofwel knoppen, een grijze knop en een blauwe knop. Hieronder een zoekbalk, waar je naar berichten van bijvoorbeeld Truus of Henk kan zoeken.

Een overzicht van de functies in de Berichten app op de iPad.
Een overzicht van de functies in de Berichten app op de iPad.

Heb je nog nooit een bericht aan iemand gestuurd? Dan is de linkerkolom bij jou verder nog leeg.
Heb je al eens berichten gestuurd, maar gebruik je deze les ter opheldering? Onder de zoekbalk zie je dan een reeks regeltjes. (Dit zijn dus de witte balkjes. Omdat dit mijn privégesprekken zijn, heb ik die gecensureerd.) 

Per regeltje of balkje vind je 1 contactpersoon. Als je hier 1x met je vinger op tappt, dan komt in de rechterkolom jullie gespreksgeschiedenis tevoorschijn, dus de berichtjes die jullie naar elkaar hebben gestuurd.

In deze les ga ik er van uit dat de lezer nog nooit een bericht heeft verstuurd.

Nieuw bericht 

Terug naar de rondjes naast Berichten. Het tweede rondje is blauw, en heeft een wit vierkantje met een streepje erin. Oma vindt dat het op een sigaret lijkt 🚬 😂 Dit moet een blad papier voorstellen, en een pen. Alsof je dus een brief gaat schrijven 😉 📝

Hoe je het ook het makkelijkst kan onthouden: déze blauwe knop zoeken wij! Tap hier 1x op met je vinger om te beginnen met een nieuw bericht 📝

Tap 1x met je vinger op de blauwe knop. Links in de kolom verschijnt een nieuw regeltje. Rechts in de kolom verschijnt eveneens de tekst 'Nieuw bericht', en een Aan: invoerveld waar je een contactpersoon moet invoeren.
Tap 1x met je vinger op de blauwe knop. Links in de kolom verschijnt een nieuw regeltje. Rechts in de kolom verschijnt eveneens de tekst ‘Nieuw bericht’, en een Aan: invoerveld waar je een contactpersoon moet invoeren.

In de linkerkolom onder de zoekbalk verschijnt er alvast een balk de tekst ‘Nieuw bericht’. Dit om aan te geven dat je hier dadelijk je bericht kunt terugvinden. 

In de rechterkolom verschijnt bovenaan ook de tekst ‘Nieuw bericht’. Rechts daarnaast een Annuleerknop waar je op kunt tappen, mocht je toch geen nieuw bericht willen schrijven. 

Direct hieronder is aan invoerveld met ‘Aan:’. Je ziet ook een heel dun blauw knipperend verticaal streepje. Dit noemen we de cursor. Een extra hint is het toetsenbord! Dat komt automatisch tevoorschijn elke keer dat de iPad verwacht dat jij iets gaat invoeren of schrijven.

Naam invoeren

In het invoerveld rechts naast Aan: knippert de cursor, wat betekent dat we hier iets kunnen invoeren.

  • Heb je jouw contacten ál aan je iPad toegevoegd? Dan hoef je bij Aan: alleen iemands naam in te voeren. Maak je geen zorgen om hoofdletters of kleine letters. De iPad let hier namelijk puur op de letters, en niet of ze groot of klein zijn.

    Heet mijn contactpersoon bijvoorbeeld Mario, dan typ ik op het toetsenbord ‘mario‘ in. Onder het ‘Aan:’-invoerveld verschijnen contacten met deze naam. Tap 1x met je vinger op het regeltje van de Mario die jij wilt berichten.
  • Heb je nog géén contacten opgeslagen op je iPad? In de les ‘Hoe voeg ik contacten toe op de iPad?’ lees je hoe dat moet, mocht je nieuwsgierig zijn! Of als je het handmatig wilt invoeren: voer dan een e-mailadres of telefoonnummer in van degene die jij een bericht wilt sturen.
Berichten App: Na het invoeren van een naam naast Aan:, vind de iPad contacten die deze naam hebben. Deze worden direct hieronder getoond.
AL contacten toegevoegd? Na het invoeren van een naam naast Aan:, vind de iPad contacten die deze naam hebben, in het voorbeeld Mario. Deze worden direct hieronder getoond.
Nog géén contacten aan je iPad toegevoegd? Je kunt hier ook handmatig een contact toevoegen. Voer een telefoonnummer, of e-mailadres van iemand in. Uiteraard van degene aan wie je een bericht wilt sturen.
Nog géén contacten aan je iPad toegevoegd? Je kunt hier ook handmatig een contact toevoegen. Voer een telefoonnummer, of e-mailadres van iemand in. Uiteraard van degene aan wie je een bericht wilt sturen. Het e-mailadres is denkbeeldig en dient ter voorbeeld. Zie ook (met rood omrand) de positie van het apenstaartje @, en de punt . op het toetsenbord.

Bericht invoeren

Bij jou staat er rechts naast het invoerveld nu ofwel een naam, telefoonnummer of e-mailadres. Er resteren nog twee zaken: ons bericht invoeren, en het bericht versturen! Bijna klaar😊.

Zie je in de rechterkolom een invoerveld met de tekst ‘iMessage’? Tap 1x met je vinger in dit veld. De cursor (de dunne, blauwe verticale knipperende streep) staat nu in dit veld. Alles wat je nu op het toetsenbord intikt, komt in jouw bericht te staan.

Zie je het invoerveld met de tekst 'iMessage'? Hier moeten we eerst naartoe voordat we ons bericht kunnen typen. Tap 1x met je vinger in het invoerveld met de tekst 'iMessage'. De cursor zal nu in dit veld staan.
Zie je het invoerveld met de tekst ‘iMessage’? Hier moeten we eerst naartoe voordat we ons bericht kunnen typen. Tap 1x met je vinger in het invoerveld met de tekst ‘iMessage’. De cursor zal nu in dit veld staan.

Voer in wat je in wilt voeren. Zie afbeelding hieronder voor de positie van de spatie (een lege ruimte tussen woorden), en de punt om een zin te beëindigen.

Een foutje gemaakt bij het schrijven? Dit is niet erg hoor. Zie je dat teken helemaal rechts bovenaan in de hoek op het toetsenbord? Dit is de delete-knop. Tap hier 1x op met je vinger om telkens de laatst ingevoerde letter te verwijderen. Blijf tappen, of houd deze toets ingedrukt om nog meer van je bericht te verwijderen. Zo blijf je aan de gang 😉

Zie de

Heb je extra begeleiding nodig bij het bedienen van het toetsenbord? Ik heb het toetsenbord uitgebreid behandeld in de les ‘Hoe werkt het toetsenbord op de iPad?’. 

Bericht verzenden

Helemaal klaar? Tap dan 1x met je vinger op de ronde, blauwe knop met pijl naar boven. Jouw bericht wordt dan verstuurd. Het toetsenbord verdwijnt.

Klaar met een bericht schrijven? Tap met je vinger 1x op de blauwe ronde knop met het pijltje naar boven om je bericht te versturen!
Klaar met een bericht schrijven? Tap met je vinger 1x op de blauwe ronde knop met het pijltje naar boven om je bericht te versturen!

Jouw zojuist verstuurde, en meest recente bericht is rechts onderaan zichtbaar (in de rechterkolom, want hier vind je alle berichtjes die je naar iemand stuurt, en van de ander ontvangt). Boven jouw bericht staat de dag en tijd van verzenden. Onderaan het bericht staat ‘Afgeleverd’ zodra het bericht bij de ander is aangekomen.

De berichtjes met grijze achtergrond zijn van de ander. De berichtjes met blauwe achtergrond heb jij naar de ander gestuurd!

Stuurt de ander een bericht terug aan jou? Dit bericht komt dan aan de linkerkant van de rechterkolom te staan. De berichtjes met blauwe achtergrond zijn van jou. Die met grijze achtergrond, zijn van de ander. Zie bovenstaande afbeelding voor een voorbeeld 😉


We zijn bij het einde van de les gekomen! Ik hoop dat het nuttig was.

Heb je speciale wensen? Moet ik een bepaald onderwerp of app behandelen? Laat het me gerust weten.

Laat hieronder een reactie achter, of onder een video op het YouTube-kanaal, of op de Facebookpagina. Weet je niet hoe? Vraag een bekende in jouw omgeving hoe dit moet, en of hij/zij kan helpen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s