Hoe werkt het toetsenbord op de iPad?

Het toetsenbord verschijnt automatisch op een plek waar je iets moet intypen of invoeren op je iPad. We gaan de de toetsen bij langs die we het meest zullen gebruiken. In deze les gebruik ik de termen ‘toetsen‘ en ‘knoppen‘ door elkaar. Ze betekenen in feite hetzelfde.


In grote lijnen is de positie van de letters gelijk aan hoe ze vroeger op de typemachine stonden.

De letters op een antieke typemachine.
De positie van de letters op een antieke typemachine.

… en vergelijk nu maar eens de letters op de typemachine met die op het toetsenbord van de iPad:

De positie van de letters op een iPad.
De positie van de letters op een iPad. Zie je dat de letters op ongeveer dezelfde plekken staan als bij de antieke typemachine?

In de vorige les heb ik stap voor stap laten zien hoe je een nieuw contact toevoegt aan je contactenlijst op de iPad. (Zodra dat contact is toegevoegd, is het altijd beschikbaar, ook op andere plekken op je iPad, zoals in FaceTime waar je met anderen kunt beeldbellen.) Hier verscheen uiteraard ook een toetsenbord.

Alle letters van het alfabet staan verspreid over de drie regels

Alle letters van het alfabet staan verspreid over de eerste drie regels op het toetsenbord van de iPad.
Alle letters van het alfabet op het toetsenbord van de iPad.

We nemen de invoervelden die we te zien krijgen bij het toevoegen van contacten als voorbeeld om het toetsenbord uit te leggen.

Hoofdletters en kleine letters

Staat de cursor (de dunne, blauwe, knipperende verticale streep in het vakje waar je iets gaat invoeren) helemaal aan het begin van een invoerveld? Dan helpt de iPad jou een handje. De eerste letter die je kan invoeren is automatisch een blokletter. Kijk maar eens naar de afbeelding en de vorm van alle letters:

De cursus van de iPad staat aan het begin van het invoerveld. De eerste letter die zal worden ingevoerd, is een hoofdletter. Dit zie je aan twee dingen: ten eerste zijn alle letters op het toetsenbord een hoofdletter. Ten tweede is de Shift-toets wit opgelicht.
De cursus van de iPad staat aan het begin van het invoerveld. De eerste letter die zal worden ingevoerd, is een hoofdletter. Dit zie je aan twee dingen: ten eerste zijn alle letters op het toetsenbord een hoofdletter. Ten tweede is de Shift-toets wit opgelicht.

Als we nu de eerste letter invoeren… dan zien we dat de blokletters (hoofdletters) ná het intoetsen van de eerste hoofdletter nu automatisch in kleine letters zijn veranderd.

Na het intoetsen van de eerste letter zijn alle letters automatisch van hoofdletters in kleine letters veranderd.
Na het intoetsen van de eerste letter zijn alle letters automatisch van hoofdletters in kleine letters veranderd.

Wil je zelf bepalen of je een hoofdletter of kleine letter invoert? Daarvoor tap je op een van de ‘Shift’-knoppen. Deze bevinden zich op de derde regel van boven aan de zijkanten met een pijl naar boven.

Wil je hoofdletters typen? Tap dan op de Shift-toets. Deze twee toetsen zullen wit oplichten met de pijl naar boven nu in het zwart. Alle letters op het toetsenbord zullen als hoofdletter te zien zijn.

Wil je geen hoofdletters? Tap dan nog eens op een Shift-toets. Beide knoppen worden weer grijs, zoals alle andere. Ook zijn alle letters als kleine letter in plaats van hoofdletter te zien.

Let op: de letters worden zo ingevoerd, als ze ook op je toetsenbord staan. Wissel tussen hoofdletters en kleine letters door op de Shift-toets te tappen.

Wit opgelichte Shift-knop = hoofdletters. Grijze knop = kleine letters.

Verschil op iPad toetsenbord tussen hoofdletters en kleine letters. Tap op de Shift-toets om te wisselen tussen hoofdletters en kleine letters. Wit opgelicht = hoofdletters. Grijs = kleine letters.
Verschil op iPad toetsenbord tussen hoofdletters en kleine letters. Tap op de Shift-toets om te wisselen tussen hoofdletters en kleine letters. Wit opgelicht = hoofdletters. Grijs = kleine letters.

We nemen de knoppen aan de rechterkant van het toetsenbord onder de loep

De Delete, Return, en Shift-toetsen op de iPad.
De Delete (verwijderen), Return (nieuwe regel), en Shift-toetsen op de iPad.

Delete, Return of Enter, en Shift

 1. Delete-knop: tap hier 1x op om de laatst ingevoerde letter weer te verwijderen. Stel je tapt 1x op de knop met je vinger, dan wordt de letter ‘c’ verwijdert. Tap je nog eens, dan wordt ook de letter ‘b’ verwijdert. Houd de toets ingedrukt om alle ingevoerde tekst in een invoerveld te verwijderen. 
 2. Return of Enter-knop: tap hierop om naar een nieuwe regel, of om naar de volgende regel te gaan. Stel je cursor staat eerst in het invoerveld met voornaam. Als je op return of Enter tapt, dan ga je automatisch naar het volgende invoerveld wat direct daaronder staat.

3. De Shift-knop: Tap hierop om te wisselen tussen hoofdletters en kleine letters.

Punt en komma

Links naast de Shift-knop hebben we ook de komma en de punt

De komma, en de punt.

Dan de belangrijkste knoppen op de onderste regel

Zie nummering voor meer uitleg.
 1. .?123: Tap hierop om de nummers en speciale tekens tevoorschijn te halen. Deze knop bevindt zich helemaal links in de hoek, maar óók rechts naast de spatie-toets. De functie van deze knoppen is exact hetzelfde. Weer terug naar letters? Tap dan op de ABC toets.
 2. Wereldbol: hier kun je wisselen tussen verschillende toetsenborden en talen. Dit behandel ik in een andere les. Voor nu ga ik er van uit dat we allen enkel het Nederlandstalige toetsenbord hebben ingesteld.
 3. Microfoontje: tap hierop voor spraakinvoer.
  Wat betekent dat🤔? Na het tappen op deze knop gaat de iPad naar jouw stem luisteren. Dat wat jij zegt, wordt in het invoerveld ingevoerd. Klaar? Tap dan weer op het toetsenbord-icoontje rechts onder in de hoek om weer terug naar het toetsenbord te gaan.
 4. Spatie: de langwerpige balk onderaan. Tap hierop om een spatie (een leeg vlak tussen woorden in) in te voeren.
 5. Toetsenbord verbergen. Tap hier 1x met je vinger op om het toetsenbord te verbergen.
Wat je te zien krijgt nadat je op het microfoontje tapt. Klaar met spreken? Tap dan op het toetsenbord rechtsonder om weer naar het toetsenbord terug te gaan.
Dit is wat je te zien krijgt nadat je op het microfoontje tapt. Klaar met spreken? Tap dan op het toetsenbord rechtsonder om weer naar het toetsenbord terug te gaan.

Speciale tekens die vaak in e-mailadressen voorkomen

Ik behandel speciale tekens die vaak in e-mailadressen voorkomen. Waar vinden we die?

Die zijn verstopt. Tap op toets 1 om de speciale tekens tevoorschijn te halen.

Tap 1x met je vinger op de knop helemaal links onder het toetsenbord .?123. Je zult zien dat de letters vervangen worden met cijfers en speciale tekens.

Tekens die vaak in e-mailadressen voorkomen zijn:

 • de punt . (die vinden we op het ‘gewone’ toetsenbord, op de derde regel, tweede knop van rechts)
 • apenstaartje @
 • koppelteken of liggend streepje –
 • laag streepje of onderstreepje _
Het apenstaartje en liggend streepje zijn in het zicht. Toch een plat streepje nodig? Tap dan op de #+= knop.
Het apenstaartje en liggend streepje zijn in het zicht. Toch een plat streepje nodig? Tap dan op de #+= knop.

Het apenstaartje staat op de tweede regel. Het koppelteken of liggend streepje is de derde knop in de derde rij.

Toch een laag streepje / onderstreepje nodig? Tap op de #+= om nog meer speciale tekens tevoorschijn te halen. Hier vinden we ook het laag streepje of onderstreepje _:

Het laag streepje of onderstreepje op het toetsenbord van de iPad.
Het laag streepje of onderstreepje op het toetsenbord van de iPad.

Terug naar de cijfers? Tap op 123. 

Terug naar de letters? Tap op ABC.

Dit zijn de knoppen op het toetsenbord die je het meest zult gebruiken. In een toekomstige les duiken we hier nog eens dieper op in. Laat me gerust weten of deze les je heeft geholpen, of er nog vragen zijn, of wat ik moet behandelen in een volgende les!


Bedankt voor het lezen! De link naar de videoles voeg ik hier toe zodra hij er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s