Hoe bedien ik de iPad? Hoe navigeer ik met de iPad?

Als je nu al enige ervaring met een computer hebt, dan ben je eraan gewend met een muis, of met het trackpad je cursor over het scherm te bewegen. Op een iPad gaat dat ietsjes anders. Als je nu al over een iPhone beschikt, dan merk je dat de iPad bijna hetzelfde is als je iPhone. Het scherm is slechts van groter formaat.  

Als jij nu helemaal geen ervaring hebt met computers, dan is dat natuurlijk ook geen enkel probleem! Zoals altijd gaan we alles stapsgewijs bij langs en leg ik in simpele taal uit hoe het werkt, zodat een ieder het kan volgen. 

Laten we beginnen.

Navigeren op de iPad doe je middels het vegen ofwel swipen, en het drukken op knoppen, ofwel tappen.

  1. Vegen / ‘swipen’, waarvan het laatste een Engels leenwoord is. De handeling is vergelijkbaar met: het met je vinger de bladzijden van een boek of tijdschrift omslaan. Of een kruimel op de tafel wegvegen met je vinger. Maar dan op je scherm 😉
  2. En het drukken op knoppen, ofwel tappen, of iets licht en kort maar duidelijk aandrukken op het iPad-scherm. ☝️

8.1 Vegen

Hoe ga je van startscherm 1 naar startscherm 2? Dat kun je doen door middel van vegen. Helemaal onderaan je startscherm heb je een lange horizontale balk die over de breedte van het scherm heen ligt. Dit heet het ‘Dock’. Hierin staan apps. Die apps laten we even voor wat ze zijn. Ik wil dat je kijkt naar de lichte stippen die direct boven het Dock liggen. Dit zijn er meestal 2 or 3. Het aantal stippen geeft aan hoeveel hoeveel startschermen met apps je op je iPad hebt. 

Als de linkerstip onderaan op het scherm donkerder gekleurd is, dan betekent dat, dat je in totaal twee startschermen hebt. Zie het als twee bladzijden die je naast elkaar op tafel hebt liggen. Wanneer de linker-stip feller en duidelijker ingekleurd is, zoals op het plaatje links te zien is, dan betekent dit dat we op het meest linkse startscherm zitten, ofwel het startscherm aan de linkerkant.

Het aantal stippen direct boven het 'Dock' geven aan hoeveel startschermen er zijn.
Vind deze stippen. Je vindt ze direct boven je Dock in het midden, onderaan.

Maar wat als je nu het andere startscherm naar voren wilt toveren? Hoe doen we dat? De eerste mogelijkheid is om het scherm weg te vegen, van rechts naar links (hiermee gaan we naar rechts). Dus van de linker- naar de rechterstip.

Om naar rechts te navigeren: leg je vinger ergens op een leeg gedeelte, dus niet op een app, aan de rechterkant van het scherm. Veeg dan weg naar links, en laat los. Het scherm wordt zodoende weggeschoven.
Begin met je vinger ergens op een leeg vlak aan de rechterkant van je scherm te leggen(dus niet op een app).

Om naar rechts te navigeren, leg je je vinger ergens op een ‘leeg’ vlak, meer aan de rechterzijde op het iPadscherm. Zie de witte kruisjes op de afbeelding. Het maakt dus echt niet uit waar exact je je vinger legt.

1. Je legt je vinger op een leeg vlak (dus op een willekeurige lege plek waar géén app is, want dan kun je hem per ongeluk openen – wat ook niet erg is! Mocht dit gebeuren, dan druk je gewoon weer op de thuisknop om uit de app te gaan. De thuisknop is de ronde knop onderaan in het midden in de zwarte richel)

2. Je houdt je vinger op de iPad, dus ahw. Ingedrukt. Dan veeg je het scherm van de rechter- naar de linkerzijde. Eenmaal links aangekomen laat je los. Zoals dirigenten in de lucht doen. Of zoals je een kat aait. Maar jij doet deze beweging nu op je iPad met je vinger. 

Op onderstaande afbeelding zie je nogmaals het startscherm, met drie nummers. Deze geven de volgorde van de handelingen aan. Negeer de apps op de achtergrond. Die boeien ons nu niet.

De drie handelingen om te volgen om bij het meest rechtse scherm te komen: 1. leg vinger op leeg vlak 2. houd ingedrukt en veeg naar links 3. naarmate meer aan de linkerzijde, laat los.
Volg de stappen om naar het rechter-startscherm te navigeren: 1) leg je vinger aan de rechterkant en houd licht ingedrukt. 2) Veeg in vloeiende beweging naar links 3) laat los wanneer je de linkerkant van het scherm bereikt. Je ‘veegt’ het scherm zo op, en komt op het rechter-startscherm terecht.

De stappen om naar het tweede startscherm / om naar rechts te gaan:

  1. Leg je vinger op een leeg gedeelte waar géén app is, ergens aan de rechterzijde.
  2. Terwijl je de iPad ‘ingedrukt’ houdt, veeg je in een vloeiende beweging naar links.
  3. Aan het einde (dichterbij de linkerzijde) laat je je vinger los van het scherm. Als jij over het scherm veegt, bewegen de apps ook mee. Je veegt ze als het ware weg, naar links. Je komt op het rechter-startscherm terecht.

Is het gelukt? Goed gedaan💐! Je zult zien dat de rechter-stip nu het donkerst gekleurd is. Dat betekent dat je op het rechterscherm bent aangekomen.

Wil je naar het linkerscherm? Dan doe je precies hetzelfde, maar in tegenovergestelde richting. Je veegt de hele boel dan van links naar rechts. Dus ergens aan de linkerkant je vinger leggen op het scherm, en je scherm a.h.w naar rechts vegen, en tegen de rechterzijkant weer loslaten.

8.2 Tappen 

Dan de tweede handeling en mogelijkheid om van startschermen naar startscherm te navigeren: tappen! Nee nee grapjas, niet dit soort tappen, we hebben het niet over bier. Tappen met je vinger! (spreek uit als ‘teppen’)

Een bijna-vol glas met bier.
Niet met bier, maar met je vinger, om over je iPad te navigeren.

Je kan ook van startscherm naar startscherm navigeren door simpelweg aan de linker- of rechterkant van de stippen te tappen. Herinner je je nog aan die stippen? Deze stippen bevinden zich direct boven je Dock, in het midden. Bij jou zijn het er 2, of 3. Het aantal stippen geeft aan hoeveel startschermen jij hebt op jouw iPad.

Een denkbeeldige lijn onder de stippen van het Dock.
Trek een denkbeeldige lijn over de stippen. Onthoud dat je simpelweg naar links en rechts kunt gaan door aan de linkerkant of rechterkant op de lijn te tappen.

Als navigeren middels vegen te lastig is, dan kunnen we ook navigeren door middel van te tappen. 

Trek over de stippen een denkbeeldige horizontale lijn over je iPad-scherm (zie afbeelding hierboven). Op deze lijn kun jij, links of rechts van de stippen, tappen. Of een denkbeeldige knop indrukken waarmee jij naar die zijde gaat. 

De witte pijl wijst de stippen aan die aangeven hoeveel startschermen er op je iPad te vinden zijn. En daaronder de denkbeeldige horizontale lijn, waar je links en rechts van de stippen kunt tappen 😉

Wil je naar het meest linkse scherm? Tap dan ergens links op de denkbeeldige lijn. Wil je naar rechts? Dan tap je rechts van de stippen op de denkbeeldige horizontale lijn. Let altijd op de witte stip. De felste, meest witte stip geeft aan op welk startscherm jij je nu bevindt, en of je verder naar rechts of links kunt gaan.

Nog een voorbeeld: Als je je iPad aanzet, dan moet je je wachtwoord invoeren. Je ‘tapt’ hier met je vinger op de cijfers om jouw wachtwoord in te voeren. Om iets in te voeren, of om op een knop in te drukken op de iPad, dan tap je ook met je vinger. 

💡 Er zal niets misgaan. Al druk je op een knop waar je niet op wou drukken, dit is niet erg, de iPad zal niet ontploffen. Dan druk je op de thuisknop om weer bij het ‘begin’ te beginnen en de stappen van voren af aan te volgen. 💡

Wanneer je hier zin in hebt, oefen gerust met het heen en weer vegen van de startschermen op de iPad. Als je niet verder kunt, dan tap je met je vinger op een lege plek op het scherm om weer terug te gaan. Lukt dit niet, dan heb je altijd: de thuisknop!

Zodra er een video is zal ik de link ervan hier toevoegen.

Bedankt voor het lezen!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s