Hoe zet ik de iPad aan?

Stel je hebt de iPad als cadeau gekregen, en iemand anders heeft hem voor jou ingesteld. Dan is het ook fijn om te weten hoe je hem aanzet, zodat je hem kan gebruiken. Lees verder en volg de stappen hieronder om de iPad aan te zetten en bij het startscherm aan te komen.

De iPad aanzetten

Laten we allereerst de iPad aanzetten. Hoe doen we dat? Vind de knop recht-bovenop. Dus niet die twee knoppen aan de zijkant (dat zijn volumeknoppen), maar echt bovenop de iPad, aan de rechterkant. Houd die knop kort ingedrukt, en laat dan los zodra je het Apple-teken ziet.

Het Apple logo. Dit verschijnt op je iPad-scherm nadat je hem aanzet.
Het Apple-logo wat kort op je scherm verschijnt.

Je zult merken dat het scherm aangezet is, en er enkele seconden een wit Apple-teken in het midden van het scherm verschijnt. Dat betekent dat de iPad aan het opstarten is😊

Zodra de iPad klaar is met opstarten, verdwijnt het Apple-teken. Het scherm heeft nu een vrolijk gekleurde achtergrond, enkele stippen, en cijfers ofwel knoppen die je kunt indrukken, zoals op onderstaande afbeelding. De iPad verlangt van jou, dat je je Touch ID of code invoert. 

Voer Touch ID of code in om in de iPad te komen. Tap een voor een op de cijfers overeenkomstig je code.
De iPad verlangt van jou dat jij je Touch ID (vingerafdruk op de thuisknop) of code invoert (d.m.v. het tappen op de genummerde knoppen).

De iPad ontgrendelen (wachtwoord invoeren)

Als je de iPad aangezet hebt, moet je, voordat je verder kunt, eerst de iPad ‘ontgrendelen’ (ofwel je wachtwoord invoeren). Ik gebruik de woorden code/pincode/wachtwoord door elkaar in dit hoofdstuk.

In feite komt het allemaal op hetzelfde neer: om de iPad in te komen, moet je eerst je wachtwoord invoeren.  

Natuurlijk weet alleen jij jouw code ofwel wachtwoord van de iPad. Zie het als niet de pincode van je bankpas, maar de ‘pincode van je iPad’.

Je ziet de tekst ‘Touch ID of voer code in’. Direct hieronder zie je een aantal rondjes. Dit kunnen 4 of 5 rondjes zijn (of in mijn geval 6 rondjes omdat mijn code zes cijfers bevat). Dit is een geheugensteuntje van de iPad, om jou een hint te geven hoeveel nummers jouw wachtwoord heeft. Dit zul je vaker zien zodra we meer met de iPad spelen.

💡Je wachtwoord voer je dus in door middel van het tappen met je vinger op de genummerde knoppen. Zoals je bij het invoeren van je wachtwoord op knoppen tapt/drukt, zo doe je dat in feite ook bij elke andere knop op je iPad💡

Elke keer dat jij 1 cijfer invoert op de iPad, dan zul je zien dat een extra cirkeltje wit ingekleurd wordt. Laten we de afbeelding links als voorbeeld nemen. Je ziet op dat scherm 6 rondjes, waarvan het eerste rondje ingekleurd is. Dat betekent dat ik al 1 cijfer hebt ingevoerd! 

De toegangscode, waarvan er een cijfer al ingevuld is en dus een bolletje nu volledig ingekleurd is.
Je ziet dat 1 rondje onder de tekst ‘Touch ID of voer code in’ nu ingekleurd is. Dat betekent dat je 1 cijfer van je code al hebt ingevoerd.

Op naar het tweede cijfer van je ‘iPad-pincode’!

Na het invoeren van een tweede cijfer, zie je dat het tweede cirkeltje nu ook ingekleurd is (zie afbeelding links). Dat is wederom een hint van de iPad om jou te tonen hoe ver je bent met het invullen van je toegangscode. 

Twee van de zes cijfers van de toegangscode zijn nu ingevuld. Twee van de zes bolletjes zijn tevens volledig ingekleurd, dit om aan te geven hoe ver je bent met het invoeren van de toegangscode.
Nu zijn twee cirkels onder de tekst ‘Touch ID of voer code in’ al ingekleurd. De iPad geeft je altijd hints hoe ver je bent met het invullen.

Zo ga je door met het invullen van je code, totdat je alle cijfers van je code hebt ingevoerd! Uiteindelijk zullen alle cirkels wit ingekleurd zijn in plaats van slechts één cirkel met een omtrek. 

Als je alle cijfers van je code correct hebt ingevoerd, dan brengt je iPad je automatisch naar het startscherm. Hoera!

Het startscherm van de iPad.
Aangekomen bij het startscherm.

Per ongeluk een foutje gemaakt?

Heb je alle cijfers ingevoerd, maar krijg je geen verdere toegang tot je iPad? Dan heb je waarschijnlijk een foutje gemaakt bij het invoeren van de code. De iPad geeft je dan nog geen toegang, en je moet de code opnieuw invoeren. 

Op je iPad zie je dan, na het invoeren van alle cijfers, dat de tekst ‘Touch ID of voer code in’ heel kort vervangen wordt door ‘Probeer opnieuw’. Wederom helpt de iPad jou verder te komen en moet opnieuw je code invoeren.

Als je klaar bent met het intoetsen van alle cijfers, maar je hebt een foutje gemaakt, dan staat er bovenaan de bolletjes heel kort 'Probeer Opnieuw'. De ingevoerde cijfers worden gewist, zodat je opnieuw kunt beginnen.
Alle cijfers ingevuld, maar ergens toch een foutje gemaakt? Dan krijg je vooreerst geen toegang tot je iPad. De tekst ‘Probeer opnieuw’ verschijnt heel kort bovenaan. En je moet opnieuw de code invoeren.

Wat nou als je weet dat het cijfer dat je het laatst ingevoerd hebt, fout is? Geen zorgen! Tap dan één keer met je vinger op de ‘Verwijder’ knop. Deze knop vind je rechts naast de 0, en direct onder de 9. 

Weet je direct na het invoeren van een cijfer dat het het verkeerde was? Druk dan een keer op de verwijder-knop, rechts naast het cijfer nul.
Oh jee, het laatste cijfer verkeerd ingevoerd! Geen zorgen, tap dan 1x met je vinger op de verwijder knop, en het laatst ingevulde cijfer wordt weer verwijderd.

Één keer drukken en het laatste cijfer dat jij hebt ingevoerd wordt verwijderd. Ook zul je zien dat één ingekleurde cirkel wordt ‘weggehaald’. (Eerst was deze ingekleurd, maar ná het drukken op de verwijder-knop verandert de laatst ingekleurde cirkel in een cirkel met slechts een omtrek; ↓)

Twee van de zes cijfers zijn nu ingevoerd van de toegangscode van de iPad.
Het tweede cijfer is fout. Na het 1x tappen op de verwijder-knop…
Een van de zes cijfers zijn nu ingevoerd van de toegangscode van de iPad.
…wordt het laatste cijfer verwijderd. En kun je die weer opnieuw invoeren.

Wil je meer dan één cijfer verwijderen, druk dan nog eens op de ‘Verwijder’-knop. Per keer dat je drukt, wordt er 1 cijfer verwijderd.

💡 Stel jij hebt met potlood twee cijfers op papier geschreven. Maar het tweede cijfer is fout. Dus je pakt een gum, en gumt het tweede cijfer weg. De verwijder-knop op je iPad staat gelijk aan de gum. ✏️  💡

Goed. Laten we er nu vanuit gaan dat je je code correct hebt ingevoerd. Dat betekent dat we nu op het startscherm zijn aangekomen. VICTORY!!! 🤗🤗 Je bent geweldig bezig!

Wil je liever videolessen bekijken? Volg dan het YouTube-kanaal. Zodra ik deze geschreven les heb gefilmd, zal ik hieronder een link naar het filmpje toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s