Hoe maak ik een ‘selfie’?

In deze les leg ik uit wat een selfie is, hoe we een simpele selfie maken, en hoe je je selfie kunt bekijken.


We gebruiken de ‘Camera’ app om de selfies te maken. De selfies die je maakt worden automatisch opgeslagen in de Foto’s app. De uitgebreide uitleg volgt nu. Helemaal onderaan vind je een korte samenvatting

Selfie. Klinkt bekend. Jongeren gebruiken dat woord wel eens. Maar wat is ook alweer een ‘selfie‘?

Een selfie is een zelfportret, dus een foto die jij van jezelf maakt. Bij selfies van anderen zie je vaak duidelijk dat de persoon in kwestie zelf de foto maakte. Er valt een stukje arm te zien, of iemand gebruikt een ‘selfie-stick’, ofwel een verlengstuk om een groter stuk van de achtergrond mee te nemen op de foto. Je eigen gezicht staat op de voorgrond en is natuurlijk het pronkstuk van de foto😉.

Oké, leuk. Maar hoe moet dat?

Goed dat je het vraagt! Wij kunnen dat op de iPad ook doen!😊 

De iPad heeft twee camera’s, eentje aan de voorkant, en eentje aan de achterkant.

De camera op de voorkant is de kleine stip in het midden, bovenaan in de zwarte omranding. De camera aan de achterkant bevindt zich links bovenaan in de hoek. Voor een selfie hebben wij aan de camera aan de voorkant voldoende!

We gaan nu op zoek naar de ‘Camera’ app. Apps (kort voor ‘applicaties’ ofwel kleine programma’s) zijn alle vierkantjes op je scherm. Het vierkantje en dus de app die wij zoeken heeft een donkergrijs camera-icoon op een lichtgrijze achtergrond. Onder het vierkantje vind je de naam/titel ‘Camera’. Gemakkelijk te herkennen, toch?

Donkergrijs camera icoontje met lichtgrijze achtergrond (Camera app logo)
De Camera app.

Mocht je de Camera app niet direct weten te vinden, schuif dan door naar je andere startschermen, misschien is hij daar te vinden. Bij mij staat hij op het eerste startscherm.

Locatie van de Camera app op mijn iPad.
Bij mij staat de iPad hier. Tap 1x op de Camera app om hem te openen.

Om in de Camera app te gaan, tappen wij met onze vinger 1x op de app. Stel jij hebt de iPad nu op tafel liggen. Jouw iPad-scherm zal dan donker zijn. Dit komt doordat de camera aan de achterzijde immers bedekt is. 

Geen zorgen, voor een selfie gaan we alleen de camera aan de voorzijde gebruiken.

Binnenin de Camera app op de iPad.
Als je de Camera app opent, en hij ligt op tafel, dan is het scherm nog donker. Er valt immers geen licht op de camera.

Aan de rechterzijde heb je van boven naar beneden een reeks icoontjes. Die icoontjes zijn knoppen waarmee je met de instellingen van je Camera kan spelen. 

We schakelen eerst de camera aan de voorzijde aan, zodat we een selfie kunnen maken.

Hoe doen we dit? We moeten nu de camera aan de voorzijde inschakelen. Boven de witte knop rechts in het midden, zie je een camera-icoontje met een soort van ‘recycle-’ of omdraai-teken. Door middel van 1x te tappen met je vinger draai je de camera om naar de andere zijde. 

Als je scherm nog zwart is, dan is de camera aan de achterzijde nog ingeschakeld. Tap 1x met je vinger op het camera-icoontje met het omdraai-teken om de camera aan de voorzijde in te schakelen.

Zie je jezelf nu al? Perfect! 

Rechts aan de zijkant zie je enkele woorden. Eén woord is in het geel en heeft een grijze omranding. Het woord in het geel met de grijze omranding is de functie die jij nu op dit moment gebruikt.

Het woord in het geel geeft aan welke functie van de Camera je nu gebruikt op je iPad.
We maken nu een foto.

Je allereerste selfie maken

Om je allereerste selfie te maken, zet een glimlach op, en tap op de grote witte ronde knop rechts in het midden. Je merkt dat het scherm heel kort donker wordt, en dat er een dichtgaand sluitergeluid uit de iPad komt (zoals bij een echte camera). Gefeliciteerd, je hebt zojuist je eerste selfie gemaakt!

ℹ️ Alle foto’s en selfies die je in Camera app maakt worden automatisch in je Foto’s opgeslagen.

Je selfie bekijken

Onder de witte ronde knop is een vierkantje. Hier zie je je laatst gemaakte foto. Wil je de foto van dichtbij bekijken? Tap dan 1x met je vinger op het vierkantje. Je meest recente selfie verschijnt nu groot in beeld.

Tap op het vierkantje onder de witte knop om je gemaakte selfies op je iPad te bekijken.
Tap 1x met je vinger op het vierkantje direct ónder de witte knop om de selfie(s) die je net hebt gemaakt te bekijken.

Bovenaan over je scherm zie je nu een balk met een reeks blauwe icoontjes.

Rechtsbovenin zijn enkele blauwe icoontjes met knoppen: downloaden, toevoegen tot favorieten, verwijderen en wijzigen.
Met deze icoontjes kun je (van links naar rechts) 1) je foto delen 2)de foto toevoegen aan favorieten 3) verwijderen of 4) wijzigen. Wij letten alleen op 3) verwijderen.


Vind je de foto goed? Dan kun je hem rustig laten staan.
Is hij niet gelukt zoals je wou? Tap dan 1x met je vinger op het ‘prullenbak’-icoontje. Daarmee wordt de foto verwijderd.

Het prullenbak-icoontje betekent verwijderen.
Verwijder-knop: een prullenbak-icoontje. Op de vorige foto is het icoontje nummer 3, de derde van links.

Heb je stiekem meerdere selfies gemaakt en wil je ze van dichtbij bekijken? Navigeer dan van links naar rechts. Zoals je ook bladzijdes van een boek omslaat. Leg je vinger ergens op de linkerkant van het scherm (dus niet het zwarte gedeelte), houd ingedrukt, en veeg je foto ‘weg’ naar rechts. Eenmaal aangekomen bij de rechterzijde kun je je vinger van het scherm loslaten. Zo navigeer je ook op de iPad in het algemeen.

Schuif of veeg van links-rechts of rechts-links om alle gemaakte foto's ofwel selfies op je iPad te bekijken.
Navigeren op de iPad.

Zo, nu ben je bij je tweede foto aangekomen! Hetzelfde proces kun je hier volgen.

 1. Leuke foto? Mooi houden.
 2. Niet leuk? Dan verwijderen door middel van op het blauwe prullenbak-icoontje bovenaan te tappen. 

En ga zo maar door. 

Wat kun je doen als je alle foto’s al bij langs bent gegaan?

 1. Vond je dit stiekem wel leuk, en wil je meer foto’s maken? Tap dan met je vinger op het blauwe ‘pijltje’ wat naar links wijst, helemaal links bovenaan op je scherm.
 2. Of ben je alle foto’s bij langs geweest, en vind je het voor nu wel goed zo? Dan gaan we uit de app door 1x met je vinger op de thuisknop te drukken (de grote knop onderaan in het midden). 
Links bovenin is een pijltje dat naar links wijst. Tap hier een keer met je vinger op om weer terug naar de Camera app te gaan, en nog meer foto's te maken.
Tap 1x met je vinger op dat blauwe pijltje linksboven als je terug wilt naar je Camera app en nog meer foto’s wilt maken!

Tip: Je hoeft de iPad niet perse vast te houden als je een selfie maakt. Je kan hem ook tegen iets aan laten leunen, of hem laten staan in je iPad houder. 

Samengevat: Hoe maak ik een selfie? De korte versie

 1. Vind de Camera app. Tap 1x met je vinger op de Camera app, zodat de app zich opent.
 2. Is het scherm zwart? Dan is de camera aan de achterzijde ingeschakeld. Tap 1x met je vinger op het camera-icoon met daarin een omdraai-teken. Deze vind je boven de grote witte ronde knop aan de rechterkant.

  De camera aan de voorzijde is nu ingeschakeld, en jij ziet jezelf op het scherm.
 3. Zet een glimlach op, of trek een gek gezicht, en tap 1x met je vinger op de witte ronde knop rechts om een foto te maken.

  Je hoort een sluiter-geluid (zoals bij echte camera’s) en het scherm van je iPad wordt heel kort donker. Goed gedaan, je hebt een selfie gemaakt!
 4. Bekijk je selfie. Direct onder de witte ronde knop aan de rechterkant, is een vierkantje. Je merkt dat de foto die je net hebt gemaakt in dit vierkantje staat! ‘Wow, dat is mijn selfie!’

  Tap 1x met je vinger op dit vierkantje om je selfie in het groot te bekijken.
 5. Is de foto die je nu in het groot ziet goed? Prima, dan laten staan.
  Vind je de foto niets aan en wil je hem verwijderen? Tap dan 1x met je vinger op het blauwe prullenbak-icoontje bovenaan.

  Schuif van links naar rechts (zoals je bladzijdes in een papieren boek ook wegschuift) om de andere foto’s te bekijken, en te beoordelen of ze mogen blijven, of moeten worden verwijderd.
 6. Helemaal klaar met foto’s beoordelen? Wat nu?
  Wil je verder gaan met de Camera app en nog meer selfies maken? Tap dan op het blauwe pijltje wat naar links wijst, en wat links bovenaan in de hoek staat.
  Vind je het wel goed zo, en wil je een pauze inlassen? Druk dan 1x met je vinger op de thuisknop. Je komt dan weer bij je startscherm terecht.

Wat ook handig is: Na het drukken op de thuisknop kom je dus bij het startscherm terecht. 

Kijk nu eens in je Dock. Je Dock is die donker gekleurde balk, die horizontaal over je scherm heen ligt onderaan. Daarin vind je enkele apps. Je ziet, dat de Camera app aan de rechterzijde in het Dock verschenen is. Elke keer als je een app in bent geweest, dan verschijnen aan de rechterkant in je Dock je meest recent geopende apps. Zodat je ze eventueel gemakkelijker en sneller kunt vinden. 

Het Dock op je iPad met hierin aan de rechterkant van de verticale streep de meest recentelijk gebruikte apps.
Je meest recent gebruikte apps verschijnen in het ‘Dock’, ofwel de ietwat donkerder gekleurde balk onderaan in je startscherm. Je Camera app staat hier nu ook in, omdat je hem zojuist hebt gebruikt, zodat je hem eventueel sneller en gemakkelijker kunt vinden.

De videoles volgt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s