Met deze 5 tips wordt het spelen op de iPad makkelijker

5 Algemene Tips voor jouw iPad-gebruik

Waar moet ik op letten als ik met de iPad speel? In dit hoofdstuk vind je enkele algemene tips die je helpen om gemakkelijker op de iPad te spelen. 

Tip 1: Het Supermarkt-voorbeeld

Zodra je je iPad aanzet, kom je op het startscherm aan. Elk plaatje is een app, ofwel applicatie. Op je iPad vind je reeds een reeks voorgeïnstalleerde apps. Maar niet al die apps hebben wij nodig of zullen wij gebruiken. Jij hebt bijvoorbeeld een iPad omdat je graag wilt leren hoe je berichtjes naar je kleindochter stuurt, of hoe je informatie vindt op Google (wees gerust, dat behandelen we in een ander artikel. Eerst de basics).

Vergelijk het spelen op de iPad met naar de supermarkt gaan. De iPad heeft allerlei apps die al op het apparaat staan.

Laten we nu doen alsof de supermarkt nu de iPad is. En alle producten in de supermarkt? Dat stellen de apps op jouw iPad voor.

Dus in plaats van appels en koekjes, kijk jij in de winkel naar allerlei apps.

Links en rechts, tot aan de horizon zijn er apps. MAAR! Dit is belangrijk: Het kan jou helemaal niets schelen wat het hele assortiment van de supermarkt is! Jij bent vandaag namelijk enkel op zoek naar de appels (de appel is in dit geval één app). En misschien een croissant (app nummer twee).

De rest van alle glinsterende producten (dus apps) die interesseren ons helemaal niet en die kun je gewoon lekker negeren. 

Bekijk het zo. Als je naar de supermarkt gaat, dan heb je van tevoren bedacht wat je wilt kopen, en waarom je naar de supermarkt bent gekomen. Precies hetzelfde kun je doen met apps. 

Bedenk allereersts van tevoren wat je precies met dat apparaat wilt doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn 1) puzzelen in een app of 2) een bericht naar iemand sturen. Dan ga je bij jezelf na welke app je daarvoor zou kunnen gebruiken

Eenmaal in de iPad (dus in de denkbeeldige supermarkt) heb jij nu laser-focus, want je bent op zoek naar die ene app om jouw doel te bereiken.

Bijvoorbeeld: Je wil een bericht versturen, en dat bericht moet en zal verstuurd worden! Je zoekt naar slechts 1 app, en negeert het hele circus om je heen. Een app die Kalender heet? En daarnaast eentje met Tijd? En daaronder nog drie anderen? WURST! Het zal je worst wezen! Negeren. Niet belangrijk. Jouw enige doel op dit moment is dat bericht sturen (of die puzzel app openen en een spelletje doen). Je kan je aandacht immers maar bij een ding tegelijk hebben. 

Tip 2: Vergelijk het spelen met de iPad met het bedienen van een auto: om erin te kunnen rijden hoef je niet te weten wat er ‘onder de kap’ gebeurt

Vergelijk het bedienen van de iPad, met het bedienen van een auto. Om de auto te kunnen bedienen en erin te rijden, hoef je helemaal niet te weten wat er allemaal onder de kap zit en gebeurt.

Zo ook met een iPad. Wat gebeurt er als je aan de pook trekt? Wat gebeurt er in de motor zodra je het gaspedaal indrukt? Of hoe alles achter je dashboard eruit ziet? Misschien weet je dit als je monteur bent, of geïnteresseerd in auto’s bent. Als je het mij zou vragen: ik zou geen idee hebben! Ik weet puur hoe ik de auto moet bedienen, en hoe ik erin moet rijden. Met de iPad is het eigenlijk net zo. Ik heb geen idee wat er ‘achter de kap’ gebeurt. Ik weet puur hoe ik de iPad moet bedienen. Op welke knoppen ik moet drukken om van A naar B te komen, zoals met de auto. Dat is meer dan genoeg! Mocht je dus in de veronderstelling zijn dat je kennis veel te gering is om te kunnen spelen op de iPad, laat dit varen. En zie de iPad als een nieuwe auto met een ander soort besturingssysteem dat je gewend bent, en alles komt helemaal goed!

Tip 3: Verdwaald? Druk op de thuisknop!

De thuisknop, weet je hem nog te vinden? Dit is die grote ronde knop onderaan in het midden. Ook wel bekend als de ‘terug-knop‘.

Mocht het eens voorkomen dat je verdwaald bent op je iPad en je weet niet meer waar je bent of waar je heen moet, dan druk je op de thuisknop! Het is letterlijk een knop, dus je moet hem 1x licht indrukken.

Waar je ook was, de thuisknop brengt je weer terug bij het startscherm, zodat je van voor af aan kunt beginnen.

Tip 4: iPad-batterij bijna leeg? Je kan gewoon de accu opladen, en tegelijkertijd verder gaan op de iPad.

Of de accu leeg is kun je rechts bovenaan zien, aan een percentage, wat aangeeft hoeveel procent batterij je nog over hebt, en hoe ‘vol’ het balkje ernaast eruit ziet – wat lijkt op een batterij.

Deels of volledig groen betekent dat je nog voldoende batterij hebt, rood betekent dat het gauw tijd is om de iPad op te gaan laden.

De accu was hier bijna leeg. Dan is het tijd om de laadkabel erin te steken.

Het percentage en de volheid van de batterij geeft aan hoeveel % de accu van je iPad nog vol is.
Slechts 10% van de accu is nog vol.

Je kunt de iPad gerust kunt opladen én tegelijkertijd gewoon doorgaan met spelen op de iPad. Je steekt hier dan de stekker van de laadkabel in het stopcontact, en het andere uiteinde onderaan in de iPad, in de ingang voor de laadkabel. Je hoeft niet te wachten tot het batterij-tekentje rechts bovenaan op jouw iPad-scherm deels of volledig groen is. Terwijl jij op je iPad bezig bent, wordt de accu vanzelf weer opgeladen. 

Tip 5: ‘Approach everything with the mind of a child’.

Een kind heeft geen weet van iets nieuws. Maar een kind is slechts nieuwsgierig en enthousiast. Die maakt zich er niet druk om of het goed is of niet wat ‘ie doet. Het moet slechts leuk zijn. 

Kinderen drukken op knoppen, puur om te kijken wat er gebeurt. Zo ook op de iPad. Na een tijdje willekeurig knoppen indrukken gaan zij er patronen in zien. ‘Oh, als ik op deze knop druk, dan gebeurt dit dus. Oke, is goed.’. 

Een kind heeft er plezier mee en wil gewoon spelen. Spelenderwijs leert het kind bij. Want oefening baart kunst. 

Wees als een kind als je iets nieuws leert! Omarm een opdracht, en doe dat op een open, niet-afwijzende manier. Zeg niet direct: ‘Ik begrijp het niet’. Nee! Kijk naar wat je wél begrijpt. En van daaruit werk je verder.

Snap je het niet? Ga dan terug door middel van het drukken op de thuisknop, en begin opnieuw. Je hoeft echt niet 100% te weten wat er op je scherm gebeurt. (Dat weet ik ook nog steeds niet, en dat hoef ik ook niet te weten.) Als jij aardappels aan het snijden bent, dan maak je je niet druk om de tomaten van volgende week die ook gesneden moeten worden. Wat kan jou dat schelen? Van belang zijn de aardappels van vandaag, die aardappels die jij nu voor je hebt (bij wijze van spreken). Zo ook met de opdracht in kwestie, waar je op dit moment mee bezig bent.

→ Wees elke keer als een open, nieuwsgierig kind die iets voor de allereerste keer ziet en ermee wilt spelen.

Dit zijn de eerste tips die ik nieuwe leerlingen graag wil meegeven. Ik hoop dat dit nuttig was en in elk geval bedankt voor het lezen! Voor videolessen, tap op de YouTube link hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s