Hoe werkt FaceTime?

In deze les nemen we FaceTime onder de loep.

Wat is FaceTime?

FaceTime is een app waarmee je met iemand kan bellen. Niet alleen met geluid, maar ook met beeld, dus videobellen! En dat op je iPad! Het is van belang dat degene die jij wilt bellen, ook een toestel van Apple heeft. Dit kan ook een iPad zijn, of een Macbook, of een iPhone, dit maakt niet uit.

Het logo van de FaceTime App: een groen vierkantje met een wit icoon van een videocamera.
FaceTime app logo.

Hierboven zie je hoe de FaceTime app eruit ziet. Zoals we weten zien alle apps qua vorm er hetzelfde uit: een vierkantje op jouw scherm!

Hoe gebruik ik FaceTime?

Als we een app willen gebruiken, hoe doen we dat? 

Een afbeelding van een vrouw die de iPad vasthoudt. De FaceTime app is op het iPad-scherm, en linksboven in de hoek te zien. Het logo van de FaceTime App ziet eruit als een groen vierkantje met een wit icoon van een videocamera.
Vind de FaceTime app op jouw iPad-scherm.

Allereerst vinden we het icoontje van de desbetreffende app op het iPad-scherm. Als we in die app willen, ofwel de app willen gebruiken dan is dat voor alle apps hetzelfde: We tappen 1x met onze vinger op de app. 

Een vinger die aanwijst waar de FaceTime app zich op het scherm bevindt. Op en de app d.m.v. te tappen met de vinger op de app.
Open de FaceTime app d.m.v. 1x op de app te tappen met je vinger.

Je zult zien dat het lijkt alsof het app-icoontje wordt uitvergroot. Er komt ook een nieuw scherm tevoorschijn.

Goed gedaan! We zijn nu aangekomen in FaceTime!

Een indruk van hoe de FaceTime app er 'aan de binnenkant' uitziet.
Zo ziet FaceTime eruit als je de app opent.

Je zult nu merken dat de camera aan de voorzijde ingeschakeld is, en jij jezelf ziet.

De binnenkant van de FaceTime app met de camera aan de voorzijde ingeschakeld.
In FaceTime zie je jezelf nu omdat de camera aan de voorzijde alvast is ingeschakeld.

Wat je ook ziet, is een donkere balk die over de linkerzijde van het scherm gaat, en daarin een tekst met instructies (dit doet de iPad vaker om jou een handje te helpen).

De binnenkant van de FaceTime app met links een balk die over het hele scherm gaat en daarin instructies die je moet volgen.
Donkere balk met een instructietekst hoe je verder moet!

De tekst in de donkere balk aan de linkerzijde luidt: ‘Je kunt video- of audiogesprekken via FaceTime starten door een naam, e-mailadres of telefoonnummer in te voeren.’

Ik hoor je denken. “Oke, leuk, dat ik iets moet invoeren, maar, wáár dan?”

In de linkerbalk, helemaal bovenaan, zie je de tekst “FaceTime”. Rechts naast deze tekst, zie je een plusje. Wij tappen 1x op het plusje met onze vinger.

Start een nieuwe FaceTime door op het blauwe plusje rechts naast de tekst FaceTime (bovenaan in het midden in de linkerbalk die over het scherm ligt) te tappen.
Druk met je vinger op het plus-teken.

Onder het plusje komt vrijwel direct een nieuw veld tevoorschijn, met de tekst ‘Aan:’, en een knipperend verticaal streepje, en onderaan een toetsenbord. Beide het knipperende verticale streepje (‘cursor’) en het toetsenbord zijn hints van de iPad die zeggen: “Lieve iPad-gebruiker, je kan nu iets gaan invoeren, ik ben er klaar voor!”. 

Toets een naam, e-mailadres of telefoonnummer in van degene die je wilt bereiken.
Na het drukken op het plusje verschijnt er een ‘Aan:’ veld, en een toetsenbord (in rood omringde vlakken).

Hier kun je de contactgegevens invoeren van degene die jij wilt bereiken (dus een naam, e-mailadres of telefoonnummer. Let op: als je alleen een naam wilt invullen, dan dient diegene die jij wilt bellen al in je contactenlijst te staan).

Wat misschien makkelijker is, is om gewoon het telefoonnummer van iemand in te voeren. Tik onderaan op het toetsenbord de nummers in. Je ziet bovenaan in het ‘Aan:’ veld wat je tot zover hebt getypt. Maak je per ongeluk een fout? Is niet erg! Druk in dat geval op de delete-knop.

Verwijderd de laatst ingevoerde letters of cijfers door op de delete-knop te drukken, rechts naast de 'p'.
De knop rechts naast de ‘p’ is de delete-knop.

Bel je naar een buitenlands telefoonnummer, vergeet dan niet het landnummer toe te voegen, zoals bijvoorbeeld +49 voor Duitsland. 

In de videoles heb ik voor demonstratieve doeleinden van mijn iPad naar m’n iPhone gebeld door middel van het invoeren van mijn eigen contact ‘Ik’ (ja, dit kan haha). Normaal gesproken vul jij hier het telefoonnummer in van degene die je probeert te bereiken.  

Zodra je enkele nummers of letters hebt getypt, probeert de iPad jou te helpen. Het apparaat laat zien wat voor contacten hij gevonden heeft (indien hij wat gevonden heeft). De zoekresultaten worden direct onder het ‘Aan:’-veld getoond. 

Bevestig het contact door er met je vinger op te tappen.
Wat de iPad vindt o.b.v. wat jij hebt ingevoerd.

Op dat gedeelte moet je dan 1x tappen met je vinger.

Zodra je het contact heb gekozen door met je vinger 1x te tappen op het vlak, verschijnen er onderaan in de grijze balk links twee nieuwe, groene knoppen. 

Op de ene knop staat ‘audio’, waarmee je hetzelfde kan als in een ‘normaal’ telefoongesprek, dus puur elkaar horen. (alleen geluid) 

Op de andere knop staat ‘video’, wat betekent dat je elkaar zult kunnen horen, en zien! (beeld en geluid).

Kies een van de twee nieuw verschenen knoppen door er op te tappen. Er is de keuze tussen een audio- of een videogesprek.
Twee nieuwe, groene knoppen zijn verschenen. Kies hier voor een audio- of video-gesprek.

Kies, door middel van 1x tappen met je vinger, één van deze knoppen.

Je ziet je eigen hoofd nu groot op over het scherm. We zijn nu de ander aan het bellen!

Zodra een FaceTime oproep wordt gemaakt zie je je eigen hoofd groot over het hele scherm.
Aan het begin van het FaceTime-gesprek zie je je eigen hoofd. Bovenaan in tekst zie je wie jouw gesprekspartner wordt.

Zodra je jouw hoofd op een kleiner vlak bovenaan het scherm ziet, en het hoofd van degene die jij belt heel groot over het scherm te zien is: gefeliciteerd! Je hebt een verbinding met de ander gemaakt, en de andere persoon heeft jouw oproep aangenomen!

Nu kun je met elkaar gaan praten terwijl je elkaar ziet.

Zodra degene aan wie je een oproep stuur jouw oproep beantwoordt, wordt jouw hoofd naar een klein vierkantje in de hoek geplaatst, en zie je de ander groot over het scherm.
Rechtsboven bij de pijl zie je jezelf. In het groot over het hele scherm zie je je gesprekspartner (tenzij je meerdere Apple apparaten hebt en naar jezelf probeert te bellen haha).

Zodra het gesprek afgelopen is, en je wilt weer ophangen: tap dan 1x met je vinger ergens op het scherm. Er komen onderaan op het scherm functies tevoorschijn. Druk op de rode knop, om het gesprek af te sluiten. 

Beëindig het FaceTime-gesprek door 1x op de rode knop te tappen.
Beëindig het gesprek d.m.v. op de rode ‘stop’-knop te drukken.

Je bent nu echter nog in de FaceTime app. Als je niemand anders meer hoeft te bellen, en uit de app wilt gaan, druk dan 1x op de thuisknop met je vinger (de ronde knop onderaan in het midden). Hiermee kom je uit bij het startscherm! (Alle knoppen op je iPad-scherm bedienen we met onze vingers!)

Probeer dit artikel te volgen! Probeer iemand te FaceTimen met behulp van de stappen in dit artikel. Laat me weten hoe het ging en hoe ik je beter kan helpen!

Bekijk hier de videoles op YouTube.


2 gedachtes over “Hoe werkt FaceTime?

  1. Als ik wil facetimen verschijnt er een rode balk bovenaan mijn iPhone 8 als ik wordt teruggebeld. Verschijnt de persoon aan de andere kant dan automatisch op mijn scherm?

    Like

    1. Bedankt voor uw reactie! Kan het zijn dat u een app voor schermopnames op uw Iphone heeft? (“Een rode bubbel of balk geeft aan dat de iPad bezig is met het opnemen van geluid of een schermvideo”: https://support.apple.com/nl-nl/guide/ipad/ipad9940e50c/ipados). Of is het puur een rood bolletje met een cijfer wat over de hoek van de FaceTime app ligt, nadat iemand u gebeld heeft, maar u zelf niet opnam? Als iemand u terugbelt, dan verschijnt de ander pas op het scherm nadat u de oproep heeft aangenomen. Laat het me gerust weten, dan kijken we verder!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s