Wat kan ik met mijn iPad?

De iPad is in feite een mini-computer waar je vrijwel alles mee kunt doen, wat je op een ‘normale’ laptop of computer ook kunt doen. 

De -in mijn ogen- grootste voordelen van de iPad tegenover een laptop of computer voor ‘techneuten in opleiding’ zoals jij zijn: 

  • Een iPad heeft een praktischer formaat en geringer gewicht. Een laptop kan loodzwaar en daardoor onhandig zijn. Je sjouwt je te pletter. Een iPad daarentegen is klein, dun en niet zwaar.
  • Intuïtievere gebruikersinterface. Op je iPad navigeer je door middel van ‘vegen’ ofwel ‘swipen’ en je wordt beter door de schermen geleid. Elke app ofwel elk programma wordt ook getoond als een vierkantje op het scherm met grote logo’s om het je gemakkelijker te maken individuele apps te herkennen. 
  • Bovendien zitten er slechts enkele knoppen op de iPad. Zo raak je minder snel overweldigd door de overdaad aan knoppen (zoals die op een laptop of toetsenbord van een computer). Lees in dit artikel wat er aan de buitenkant van de iPad zit.

En dan nu de hamvraag: ‘Wat kan ik überhaupt met dat apparaat?’ 

De daadwerkelijke vraag is: ‘Wat WÍL jij met je iPad kunnen?’

Maar hallo Gracia, dat moet jij me vertellen!

Je kan het zo gek nog niet bedenken, of hetgeen dat jij wilt kun je doen met de iPad! Daarom gaat het erom wat jij eigenlijk met je toestel wilt doen! En van hieruit ga je dan weer verder. Anders loop je het risico alles maar te willen oefenen en leren, en dat is niet praktisch of nuttig!

De iPad gaat de winkel uit met enkele tientallen voorgeïnstalleerde apps, zoals Foto’s, Agenda, Notities, Camera, Instellingen (hier pas je altijd algemene instellingen aan). 

Apps die ik in de videoles tevens als voorbeeld noemde, waren 

  • Podcasts: dit is een gratis app waarmee je audioboeken kunt beluisteren op je iPad, dus gesproken boeken – wat handig is als je geen zin hebt om boeken mee te zeulen als je ergens naartoe gaat! 
  • Jumbo app: Bekijk in deze app de producten uit het assortiment van de Jumbo-winkel om de hoek en bestel ze eventueel naar huis
  • ProCreate: een teken-app, waar je met een wit doek kunt beginnen en je vinger gebruikt om te schilderen, tekenen, schetsen enzovoort (is allemaal mogelijk, want je kan in de app verschillende tekenattributen en borstels kiezen). 

Waar zou iemand zoals jij interesse in hebben? Wat WIL je doen? Wat WIL je oefenen? Wat wil je graag leren? Waar heb je behoefte aan? Wat wil je ontdekken?

Beeld je de volgende situaties in:

Situatie 1: Je wilt tv-kijken. Je weet dat je favoriete show vanavond op tv komt, maar oh jee! De exacte tijd weet je even niet te achterhalen. 

iPad-oplossing 1: Hiervoor ga je naar Google! Waar vind ik Google? In de Safari-app. Je gooit een vraag in de zoekbalk, drukt op enter, en krijgt dan een antwoord getoond door Google. 

Het logo van de Safari App: een blauw kompas met witte en rode wijzer.
En zo ziet het logo van Safari-app eruit.

Situatie 2: Je wilt je aan een budget houden voor boodschappen, en wilt daarbij gebruik maken van acties van de Jumbo. 

iPad-oplossing 2: Deze informatie vind je in de Jumbo app, of je vraagt het aan Google in de Safari app. Een goede zoekterm hiervoor is bijvoorbeeld: ‘Jumbo aanbiedingen deze week’. (Dit oefenen we in een latere les!)

Het logo van de Jumbo App: een gele boodschappentas met hengsel en in de tas enkele boodschappen.
Het logo van de Jumbo-app.

Ezelsbruggetje: In de SAFARI app ga je op safari. In plaats van naar wilde dieren zoals nijlpaarden en leeuwen, gaan wij echter op zoek naar informatie! 

Situatie 3: Je wil een nieuwe taal leren. Maar je weet niet waar je het moet zoeken. En je hebt geen zin in een cursus buitenshuis.

iPad-oplossing 3: Breng het jezelf bij! Er zijn velerlei talen-apps, die je kan op jouw iPad kunt downloaden en hier thuis mee kunt oefenen, en die ook nog eens gratis zijn! Mijn persoonlijke favoriet voor het leren van talen is Memrise-app (goed voor woordjes leren)! Dat vul ik aan met willekeurige videolessen op YouTube-app (hier vind je videos over elk mogelijk denkbaar onderwerp)!

De logo's van YouTube App en Memrise App. YouTube App heeft een rood vierkantje, en Memrise app is geel met de tekst 'MEM' op de eerste regel, en 'RISE' op de tweede regel, afgeleid van het Engelse woord 'memorise'.
YouTube en Memrise app logo’s.

Onthoud dit: Als je er niet direct een app voor weet, dan kun je de informatie altijd via Google in Safari-app vinden!

Bekijk de korte videoles op YouTube.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s